Contact adres:

Passendalestraat 1A – 2600 Berchem – België

Telefoon:

+32 (0)3 366 18 50

 

LOF-dag 2023. Een terugblik.

LOF-dag 2023. Een terugblik.

“Zo’n mooie prijs kreeg ik nooit”

LOF-dag 2023. Een terugblik.

“Mag ik jullie zeer hartelijk danken voor de mooie manier waarop jullie de uitreiking hebben aangepakt. Het was voor mij super dat ze in Lier mocht gebeuren, de stad van mijn moeder, die dan ook met een grote glimlach aanwezig was. En ik meende het echt toen ik zei: ‘Zo’n mooie prijs kreeg ik nooit.’ Ik bedoel natuurlijk die geweldig originele reiskoffer, met gepersonaliseerde handdoeken, kleding, tassen, bierviltjes en plectrums, allemaal voorzien van spetterende, grappige grafiek. Hartelijk bedankt voor de prijs, maar zeker ook voor de organisatie!”

Zo liet presentator en artiest Bart Peeters, laureaat van de LOF-prijs 2022, ons weten na afloop van de door de VVB, de Stichting Nederlands Amsterdam – Brussel, de Marnixring en het Ampzing Genootschap georganiseerde LOF-dag 2023. Afgaand op de verklaringen van de deelnemers aan deze heuglijke dag in Zaal Vredeberg in Lier kunnen we stellen dat deze als zeer geslaagd mag worden beschouwd.

Plechtige overhandiging van de LOF-prijs door Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts En het dankwoord van Bart Peeters.

Goed begonnen, is half gewonnen!

LOF-dag 2023. Een terugblik.

De dag begon om 11 uur met een door presentator Gust Peeters ingeleide academische zitting. ‘Goed begin, goed einde’ moet Liers burgemeester Rik Verwaest gedacht hebben, toen hij als eerste spreker een lezing verzorgde over het verleden van de Vlaamse Beweging en de taalstrijd in zijn stad. Met tal van anekdotes en een goede dosis humor wist hij de aanwezigen doorheen zijn uiteenzetting moeiteloos geboeid te houden.

Na een eerste muzikaal intermezzo door het Ampzing Genootschap kwam Bernard Daelemans, voorzitter van het Vlaams Komitee voor Brussel en hoofdredacteur van Meervoud, aan het woord. Met een groot inzicht inzake studies over de positie van het Nederlands in Brussel en de aanname ervan door Franstaligen en nieuwkomers ventileerde hij zijn bezorgdheden, maar ook zijn optimisme over de toekomst van onze taal in de hoofdstad.

Verwelkoming door dhr. Gust Wouters

‘Over de rol van Lier in het behoud van het Nederlands in Vlaanderen’ door dhr. Rik Verwaest, burgemeester van Lier.

‘Onderwijs en Nederlandse taal in Brussel’ door dhr. Bernard Daelemans, voorzitter Vlaams Komitee voor Brussel, hoofdredacteur Meervoud.

Namiddag

Vooreerst onze complimenten aan de familie van Gust Wouters die tijd noch moeite heeft gespaard om ons rond het middaguur een zeer lekker en gevarieerd broodjesbuffet voor te schotelen. Gelukkig heeft het iedereen goed gesmaakt, want de kans is groot dat de op deskundige wijze door prof. Wouter Duyck toegelichte situatie van het Nederlands in het Vlaams onderwijs velen de honger zou hebben doen verliezen. Wij danken de professor voor zijn onverbloemde analyse van de neergang van de taalkundige vaardigheden van onze jongeren. Enkel door realistisch naar deze problematiek te kijken, kunnen gepaste maatregelen genomen worden om hier tegenin te gaan.

LOF-dag 2023. Een terugblik.
LOF-dag 2023. Een terugblik.
LOF-dag 2023. Een terugblik.

“Dat is gewoon magistraal”

Na een tweede muzikale bijdrage was het de beurt aan Vlaams minister van Onderwijs Ben  Weyts om deze vaststelling te onderschrijven. Aan het einde van zijn uiteenzetting benutte hij eveneens de kans om als eerste een woord van appreciatie te richten aan de laureaat van de dag: Bart Peeters. Een zeer mooi geformuleerde laudatio voor de gehuldigde werd vervolgens uitgesproken door collega-artiest en ‘compagnon de route’ Hugo Matthysen.

Peeters’ reactie op de prijs die hem door minister Weyts werd overhandigd sprak boekdelen. Verrassing, vreugde en erkenning werden door de geprezen artiest en alle andere aanwezigen gedeeld. Een gezellige receptie vormde voor de meerderheid van de deelnemers het einde van deze succesrijke dag. Anderen genoten achteraf nog van een boottocht en een lekker diner in de stad van de ‘schapenkoppen’.

LOF-dag 2023. Een terugblik.

Boodschap van op de Taalgrenstocht’ door dhr. Wilfried Haesen, bestuurder Vlaamse Volksbeweging.

‘De toestand van het Nederlands in het Onderwijs’ door prof. dr. Wouter Duyck (met vragenronde).

Compilatie optreden Ampzing Genootschap

LOF-rede door dhr. Hugo Matthysen, muzikant, auteur, filosoof en acteur.

Toespraak door Vlaams minister van Onderwijs
Ben Weyts.

Een woordje over de prijs door ontwerpster Michaëla Bijlsma, Nieuwe Gracht Producties.

Foto galerij. © Foto's van Cathy Bourgeos

Uitgelichte artikelen

Uitgelichte video

Compilatie video van de LOF-PRIJS uitreiking 2020 en 2021 in Leiden.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Deel dit bericht op uw sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email