Contact adres:

Passendalestraat 1A – 2600 Berchem – België

Telefoon:

+32 (0)3 366 18 50

 

Wat is er te zien en doen in Lier? Deel 1.

Wat is er te zien en doen in Lier?

Op zoek naar een schilderachtige stad met een rijke geschiedenis? Zoek niet verder dan Lier! Deze geweldige Belgische stad heeft het allemaal! Niet alleen werd het op een hoger gelegen deel (in Emblem) gesticht in de Keltische en oude Gallo-Romeinse tijd, maar het was ook een hub van handel en handel tijdens de middeleeuwen. Tegenwoordig staat de charme van Lier bekend om zijn pittoreske stadscentrum vol met schilderachtige pleinen, smalle straatjes en historische structuren. De Lierse Vlaaikes zijn ook een zoete traktatie die niet gemist mag worden! Dus waar wacht je nog op? Omarm de schoonheid en geschiedenis van Lier – bezoek vandaag nog en creëer onvergetelijke herinneringen in deze prachtige stad!

Grote Markt van Lier

Wat is er te zien en doen in Lier?

De Grote Markt is een van de meest indrukwekkende en historisch belangrijke pleinen van de stad, met prachtige gebouwen waaronder het Stadhuis en het Belfort (UNESCO-werelderfgoed) en de historische panden…

In de nabije omgeving van de Grote Markt bevinden zich de Romaanse Sint-Pieterskapel, de Gothische Sint-Gummaruskerk (uitvoering 1378 – 1540), het 13e eeuwse Begijnhof (UNESCO-werelderfgoed), de Zimmertoren, het Spui, de oude Fortuyn en een oude stadspoort (de zgn. gevangenpoort). De zgn. Binnennete (= Kleine Nete) dooradert het stadscentrum en biedt prachtige perspectieven waarbij men zich soms in Brugge zou wanen.

Dit bruisende plein heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen, toen het een cruciaal handelscentrum was. Vandaag blijft het een levendig centrum van activiteit, met heerlijke cafés, restaurants en terrassen die de perfecte setting bieden om te ontspannen en te genieten van de levendige sfeer. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de charme en schoonheid van het plein en tegelijkertijd genieten van zijn fascinerende geschiedenis. De Grote Markt is echt een betoverende bestemming die een prachtige combinatie biedt van geschiedenis en moderniteit, waardoor het een must-see toeristische attractie in Lier is. Kom dus en ervaar de energie en de levendigheid van dit bruisende stadsplein – je zult niet teleurgesteld zijn!

Stadsmuseum Lier

Ah, het Stadsmuseum van Lier. Er is geen betere plek om even terug te gaan in de tijd. Je ervaart er echt de geschiedenis en het dagelijkse leven van deze charmante stad, verteld door de verhalen en getuigenissen van haar inwoners. De verhalen blijven hangen terwijl je schilderijen, meubelen, tekeningen, foto’s en ander bijzonder materiaal bekijkt uit de rijke geschiedenis van Lier.

Het Timmermans-Opsomer-museum is al een tijd gesloten en een deel van de collectie werd ondergebracht in het Stadsmuseum. Je kunt de collectie  bewonderen van enkele belangrijke figuren die afkomstig zijn uit Lier. Felix Timmermans, Isidoor Opsomer, Louis Van Boeckel en andere kunstenaars komen tot leven. Ze tonen je hun unieke kijk op het leven en het erfgoed dat deze stad zo bijzonder maakt. Breng een bezoek en word deel van het verhaal!

Het stadhuis en belfort van Lier

Wat is er te zien en doen in Lier?

Het Stadhuis annex het belfort domineert al eeuwenlang de Grote Markt. Hoewel het dienst deed als lakenhal tot de 15e eeuw, werd deze functie overgedragen aan het Vleeshuis (links van het Stadhuis). Het huidige uiterlijk dateert grotendeels uit 1740, toen  het oude gebouw quasi volledig afgebroken werd en het huidige Stadhuis werd opgebouwd in rococostijl.

Het meest opmerkelijke deel van het Stadhuis is de prachtige eikenhouten spiraaltrap in de hal. Daarnaast is de raadzaal met zijn prachtig beschilderde plafond zeker een bezoek waard. Het bijbehorende gotische belfort dateert uit 1369. Tegenwoordig herbergt het een automatische carillon.

Laat u inspireren door de rijke geschiedenis en ingewikkelde architectuur van het Stadhuis annex belfort. De ingewikkelde details en unieke kenmerken van het gebouw getuigen van de immense creativiteit en vindingrijkheid van de architecten en ambachtslieden. Lierenaars zijn trots op dit erfgoed.

Zimmertoren

Wat is er te zien en doen in Lier?

Wat is het toch geweldig om het levenswerk van Louis Zimmer (1888-1970) tentoongesteld te zien in de Zimmertoren. Louis werd ooit beschouwd als de slimste geest in de hele stad. De toren dateert uit de 14e eeuw en maakt deel uit van de eerste stadsomwalling. In 1930 werd hij omgebouwd tot de “Astronomische Studio” om Zimmer’s Jubelklok te huisvesten. De toren toont de bewegingen binnen ons zonnestelsel, inclusief de axiale rotaties van planeten. Onder de tentoongestelde klokken is de meest populaire de “Wonderklok”, die tijd op verschillende manieren weergeeft. Er is veel toewijding en tijd gestoken in het behoud van zo’n prachtig stuk geschiedenis.

Wil u nog meer weten over Lier?

Blijf op de hoogte van onze blogposts. Abonneer u  op de LOF-prijs nieuwsbrief en u wordt op de hoogte gesteld wanneer deel 2 van ‘Wat te zien en te doen in Lier?’ beschikbaar is om te lezen.

Uitgelichte artikelen

Uitgelichte video

Compilatie video van de LOF-PRIJS uitreiking 2020 en 2021 in Leiden.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Deel dit bericht op uw sociale media

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Email